Uitvaartetiquette: de ongeschreven regels rondom rouwbloemen

Uitvaartetiquette: de ongeschreven regels rondom rouwbloemen

Rondom begrafenissen en crematies gelden een aantal ongeschreven regels. Dit kan in het begin wennen zijn. Maar het maakt een uitvaart ook minder moeilijk, omdat bekend is wat van iedereen verwacht wordt. De regels zijn immers een soort handleiding voor een uitvaart. Ook op het gebied van de bloemen zijn er bij een uitvaart regels die zeggen wat u beter wel, en wat u beter niet kunt doen. In dit artikel hebben we de belangrijkste punten uit de etiquette voor bloemen op een begrafenis of crematie op een rij gezet.

Algemeen: respect en wensen nabestaanden zijn altijd leidend

Allereerst misschien logisch, maar toch goed om te vermelden: respect voor de overledene en de nabestaanden staat altijd voorop. Wanneer u dit in gedachten houdt, zijn alle etiquetteregels rondom bloemen en uitvaarten eigenlijk vrij makkelijk te begrijpen en te onthouden.

In veel gevallen wordt op de rouwkaart aangegeven waar u bloemen naartoe kunt sturen. Meestal is dit de plaats waar iemand ligt opgeborgen, zoals een rouwcentrum. Maar ook bloemen sturen naar een uitvaartlocatie is gebruikelijk. Ook wordt soms aangegeven van welke bloemen of welke kleur iemand hield, wat u kunt opvatten als een wens om graag dat type bloemen te schenken.

In sommige culturen zijn bloemen niet gebruikelijk bij een uitvaart. In dat geval is het dus een blijk van respect om juist helemaal geen bloemen te schenken. Twijfelt u hierover? Dan kunt u eens aan andere genodigden vragen wat de nabestaanden van u verwachten.

Rouwbloemen kiezen: wie geeft welke bloemen?

Rouwarrangementen zijn er in een groot aantal soorten en maten. Vaak vragen mensen ons welk type rouwbloemen zij het beste kunnen geven. Het antwoord is eigenlijk best simpel, want dit is altijd afhankelijk van uw relatie tot de overledene. Hieronder hebben we dit voor de vijf meest gebruikelijke rouwarrangementen op een rij gezet.

Kistbedekking

De bloemen die dienen voor de bedekking van de kist, worden in vrijwel alle gevallen door de directe naasten geregeld. Denk aan de partner, kinderen of ouders. Bent u geen directe nabestaande? Geef dan nooit kistbedekking bij een begrafenis of crematie.

Rouwstuk

Ook rouwstukken worden vaak door de naaste familie verzorgd, maar in principe kan iedereen een rouwstuk geven. Rouwstukken kunnen door de naasten als kistbedekking worden gebruikt. Maar ook als goede vriend, familie die wat verder afstaat of goede collega’s is een rouwstuk heel mooi om te geven. Het rouwstuk wordt dan naast of voor de kist geplaatst. Een rouwstuk is een luxe opgemaakt bloemstuk, waarbij de bloemen in speciaal steekschuim worden gestoken. Hierdoor is heel veel mogelijk met een rouwstuk, zoals harten en andere bijzondere vormen.

Rouwkrans

Ook bloemenkransen passen heel mooi bij een uitvaart. Wat wij vaak zien is dat een rouwkrans wordt gegeven door de kinderen, broers en zussen, of door bijvoorbeeld een vriendengroep. Een rouwkrans is vrij kostbaar, waardoor het minder gebruikelijk is om dit te geven wanneer u wat verder van de overledene afstaat. Maar dit kan in principe wel gewoon. Een rouwkrans komt het mooist tot zijn recht op een standaard, die bij de meest rouw- en uitvaartcentra ruim aanwezig zijn.

Rouwboeket

Een rouwboeket is een exclusief en rijk opgemaakt boeket, speciaal gemaakt voor uitvaartdiensten, begrafenissen en crematies. Wel is een rouwboeket wat minder luxe dan een rouwstuk of een rouwkrans. Het is daarom gebruikelijk dat genodigden die geen directe naaste zijn kiezen voor een rouwboeket. Maar tegenwoordig zien we ook vaak dat naasten voor deze optie kiezen, omdat ze een boeket bijvoorbeeld mooier vinden.

Condoleance bloemen

Tot slot is ook een condoleanceboeket een vorm van rouwbloemen. Een condoleance boeket is echter niet bedoeld voor de uitvaart, maar om de directe naasten te condoleren. Dit type boeket laat u dus bezorgen bij de nabestaanden thuis.

Bloemen meenemen naar uitvaart of laten afleveren?

Er zijn geen specifieke regels die aangeven hoe de bloemen bij de rouw- of uitvaartlocatie moeten aankomen. Dit is dus vooral een praktische overweging, tenzij hierover op de rouwkaart expliciete wensen staan. Bent u een directe nabestaande? Dan worden de bloemen vaak verzorgd via de uitvaartverzorger, eventueel via de verzekering. Is dit niet het geval? Dan zouden wij de bloemen laten bezorgen door een uitvaartbloemist als De Duinroos. De bloemist draagt dan zorg voor een perfecte en tijdige aflevering.

Staat u wat verder af van de overledene? Dan is het maar net wat u fijn vindt. Het zelf meenemen van een boeket – zeker wanneer u het zelf geschikt heeft – is wat persoonlijker en vaak voordeliger. Het laten afleveren van bloemen is praktischer, maar let op: laat de bloemen op de juiste locatie afleveren. Meestal is dit de uitvaartlocatie, tenzij anders vermeld op de rouwkaart.

Etiquette bloemen begrafenis en crematie: welke bloemen kiest u?

Naast het kiezen van het juiste type rouwbloemen, is het ook goed om na te denken over de bloemsoorten en de kleuren van de bloemen. Hiervoor zouden wij altijd eerst kijken naar de wensen van de nabestaanden en of er eventueel iets bekend is van de favoriete bloemsoorten en kleuren. Het is een heel mooi en persoonlijk gebaar om iemands lievelingsbloemen te geven.

Is er niets van voorkeuren bekend? Dan zit u met witte bloemen vrijwel altijd goed. Witte rozen bijvoorbeeld zijn heel klassiek en worden door iedereen gewaardeerd. En wat wij ook altijd heel mooi vinden, is om naar de symboliek van de bloemen te kijken. Een witte lelie staat bijvoorbeeld voor puurheid en sympathie, terwijl een camelia bewondering en iemand missen symboleert.

Welke tekst zet u op het rouwlint?

Rouwbloemen worden doorgaans voorzien een rouwlint, waarop u een laatste groet kunt laten drukken. Een rouwlint bestaat meestal uit twee delen. Gebruikelijk is om op het ene deel uw naam (of namen, als u samen geeft) te vermelden, en op het andere deel uw laatste boodschap.

Voor de laatste boodschap geldt één belangrijke regel, en dat is dat u in het geval van een crematie de woorden ‘rust’ en ‘rusten’ niet gebruikt. Dus ‘Rust in vrede’ of ‘Rust zacht’ is heel mooi voor een begrafenis, maar bij een crematie kunt u dit beter niet gebruiken. Alternatieven voor deze laatste boodschappen zijn:

  • Uit het oog, maar niet uit het hart
  • Bedankt voor alles, (naam overledene)
  • Goede reis
  • We gaan je missen, (naam overledene)
  • Dag lieve (naam overledene)

Rouwbloemen versturen naar de uitvaartlocatie

Heeft u een rouwkaart ontvangen? Dan kunt u ook via onze website rouwbloemen bestellen en laten afleveren op locatie. Op deze pagina vindt u al onze uitvaartbloemen. Als vaste huisbloemist van een groot aantal uitvaartlocaties onderhouden wij goede contacten met de locaties en zijn we perfect op de hoogte van alle etiquette en ongeschreven regels rondom uitvaarten en bloemen. Wij dragen dan ook zorg voor een perfecte en tijdige bezorging en kunnen overleggen met de locaties over de mogelijkheden. En heeft u vragen over uw keuze of over de mogelijkheden? Dan kunt u altijd contact opnemen. Wij zijn er voor u.