Najaarsbloeiers: de 15 mooiste bloemen in de herfst

Najaarsbloeiers: de 15 mooiste bloemen in de herfst

Wanneer de avonden weer donker worden en je de warme truien weer uit de kast haalt, is het tijd om het binnen weer gezellig te maken. Boeketten met daarin de mooiste herfstbloeiers zijn hiervoor perfect. Herfstboeketjes worden geschikt met bloemen in prachtige herfsttinten als oranjerood, geelbruin, dieppaars en goudgeel, aangevuld met sfeervolle takjes met besjes en andere kleurrijke vruchten. Benieuwd welke najaarsbloeiers niet mogen ontbreken in jouw vaas deze herfst? Lees dan snel verder!

Chrysanten

Chrysanten zijn de herfstbloemen bij uitstek. Met hun enorme verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten zijn ze ongelooflijk veelzijdig en kunnen onze bloemisten er alle kanten mee op. Onze favoriet voor het najaar is de klassieke goudgele variant, omdat die goed past bij de sferen van het seizoen. En omdat de chrysant symbool staat voor plezier en optimisme, is het ook een hele mooie bloem om iemand mee te feliciteren.

Dahlia's

Dahlia's zijn de diva's onder de herfstbloemen. Ze bloeien van augustus tot in het diepe najaar en daarom kom je ze ook vaak tegen in zomerboeketten. Met hun grote, opvallende bloemen in een scala aan kleuren trekken ze alle aandacht naar zich toe. Ze staan prachtig in een vaas en ook fijn: dahlia's zijn er in zoveel variëteiten dat je gemakkelijk een boeket kunt samenstellen met alleen maar verschillende dahlia's!

Zonnebloemen

Zonnebloemen brengen instant vrolijkheid in huis. Ook zonnebloemen bloeien al in de zomer, maar ook in de herfst zijn ze heel goed vers beschikbaar. Vergeet dan wel even de reuzen die je kent van de velden: er zijn ook kleinere, lievere varianten en die gebruiken onze bloemisten graag in hun boeketten. Hun warme, gele tinten passen geweldig bij de kleuren van de herfst en daarom is dit één van onze favoriete najaarsbloemen.

Herfstasters

Deze sterretjes mogen dan klein zijn, ze maken grote indruk. Herfstasters zijn ongelooflijk veelzijdig en staan prachtig in combinatie met grotere bloemen. Deze typische herfstbloeier geeft je boeket een luchtige, speelse touch. Wij vinden het bijvoorbeeld heel leuk om verschillende kleuren asters (paars, roze, wit) samen te gebruiken, voor een boeket dat bruist van leven. En ook een mooie bijkomstigheid: ze supersterk en blijven lang mooi, zelfs als de ontvanger geen groene vingers heeft.

Callicarpa

Oké, we geven toe: callicarpa is technisch gezien geen bloem. Maar die prachtige paarse besjes zijn zó bijzonder dat ze een plekje in deze lijst verdienen. Een paar takjes callicarpa geven je herfstboeket direct dat 'wow-effect'. En omdat ze in de maanden september, oktober en november goed beschikbaar zijn, verwerken we ze maar wat graag in onze boeketten!

Crocosmia

Met hun vuurrode, oranje of gele bloemen brengen crocosmia’s het ultieme herfstpalet in je boeket. En niet alleen qua kleurenpalet is dit een bloem die je direct een goed gevoel geeft: met zijn klokvormige bloemen en de ranke zwaardvormige aderen brengen iedereen in vervoering.

Wist je dat: Crocosmia ook bekend staat als montbretia? De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar voelt zich ook in Nederland goed thuis.

Sedum

Sedum, ook bekend als vetkruid, heeft stevige bloemen die perfect zijn om wat body aan het boeket te geven. Ze komen doorgaans in roze of rode tinten en hebben een platte bloemvorm die heel mooi contrasteert met rondere bloemen.

Naast vers is sedum ook heel mooi als gedroogde najaarsdecoratie. Laat dus eens een deel van je sedum in de vaas drogen voor prachtige herfstdecoratie die maandenlang meegaat.

Alstroemeria

Ook wel bekend als de incalelie, zijn alstroemeria’s de beerdiertjes onder de snijbloemen. Ze gaan ongelooflijk lang mee en komen in prachtige herfsttinten. Als je een boeket wilt dat wekenlang mooi blijft, dan is dit de bloem die je erin wilt! Heel leuk aan deze bloem is ook dat elke stengel meerdere bloemen produceert die na elkaar openen. Daardoor blijft het boeket zich als het ware steeds vernieuwen!

Hypericum

Nog zo'n niet-bloem die echt het verschil maakt in herfstboeketten. De besjes van hypericum geven nét dat beetje extra aan je arrangement. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, van groen en geel tot dieprood. Hierdoor kan je er alle kanten mee op, van herfstige sfeertoevoeging tot een frisse en luchtige touch!

Gladiolen

Heel mooi voor een veldboeket in het najaar, want gladiolen voegen direct hoogte en wat speelsheid toe aan ieder boeket waarin ze geschikt worden! Met hun lange, rechte stengels en kleurrijke bloemen die van onder naar boven openen, creëren ze een prachtig verticaal accent. Met name in combinatie met ronde bloemen vormen ze een prachtig contrast in iedere vaas.

Liatris

Liatris, ook wel prachtkaars genoemd, zorgt met zijn paarse, pluimvormige bloemetjes voor een unieke textuur toe aan het boeket. De bloemen openen van boven naar beneden langs de stengel, wat een spectaculair visueel effect geeft. En net als sedum droogt Liatris prachtig. Laat een paar stengels uit je boeket drogen voor een blijvend herfstaccent in je interieur.

Celosia

Met hun pluimvormige, hanenkamachtige bloeiwijze in warme tinten rood, oranje en geel, voegen celosia's direct een gevoel van warmte en gezelligheid toe aan ieder herfstarrangement. Houd er wel rekening mee dat celosia een bloem is die flink wat water nodig heeft en zorg dus dat je bij boeketten met celosia het water regelmatig aanvult of ververst.

Amaranthus

De hangende, rood getinte bloemen van amaranthus geven een dramatisch en enigszins bohemien effect aan je boeket. Ze zijn perfect om wat beweging en een losse structuur toe te voegen aan strakkere arrangementen, en passen daardoor ook heel mooi in veldboeketten. Onze bloemisten houden ervan om amaranthus aan één kan van het boeket elegant naar beneden te laten hangen voor een asymmetrisch en extra modern effect.

Statice

Ook statice, ook bekend als lamsoor, is geweldig voor wie lang van zijn boeket wil genieten. Deze bloemen drogen heel mooi en behouden daarbij zelfs hun kleur, waardoor je herfstboeket (deels) transformeert tot een blijvend arrangement. Gedroogde statice is dan ook perfect om zelf leuke kransen en andere herfstdecoratie mee te maken!

Anthurium

Voor een onverwachte twist in het herfstboeket, voegen we soms ook anthurium toe. Met hun glanzende, hartvormige bloemen in rood, roze of wit brengen ze nét dat beetje tropische luxe in herfstarrangementen, wat een boeket direct tot een exclusief spektakel kan maken. Ook is anthurium dankzij zijn rijke voorkomen een hele mooie najaarsbloeier in meer minimalistische boeketten. Gecombineerd een paar takjes groen stelen ze op die manier direct de show!