Wat je altijd al wilde weten over Moederdag

Wat je altijd al wilde weten over Moederdag

Zoals ieder jaar is het ook deze tweede zondag van mei, oftewel 12 mei 2024, weer zover: Moederdag! Dit is dé dag om jouw (schoon-/stief-/pleeg-) moeder te eren en haar eens goed in het zonnetje te zetten. Maar hoe kan je dit nou het beste doen? Waar komt Moederdag vandaan? En wat moet je nog meer weten over deze bijzondere feestdag? Dat en meer ontdek je hier!

Waar komt Moederdag vandaan?

Je zou misschien denken dat Moederdag al eeuwenlang gevierd wordt, want ook in de middeleeuwen had iedereen immers een moeder. Toch is dat niet het geval. Bij de oude Grieken werd er weliswaar al een feest ter gelegenheid van het moederschap (en de moedergodin Rhea) gevierd, maar de Grieken zetten hun eigen moeder toen niet in het zonnetje. Nee, Moederdag werd pas echt in een ding in zijn huidige vorm toen het op de tweede zondag van mei in 1908 in de VS werd geïntroduceerd door Anna Marie Jarvis. Hiermee liet ze de wens van haar overleden moeder in vervulling gaan: een ‘Mothers day’ speciaal om alles wat moeders doen te eren en haar voor één dag te ontlasten van haar zware taak in het huishouden.

En je raadt het vast al: later is dit idee van Moederdag op precies dezelfde dag naar Nederland gehaald. Eerst in 1914, door het leger des Heils, maar het werd pas echt een succes in 1924, toen de Nederlandse sierteeltsector de dag begon te promoten.

Wat is de traditionele manier om Moederdag te vieren?

Moederdag is dé perfecte kans om je moeder – meer nog dan de rest van het jaar – flink te verwennen. Bij jonge gezinnen geven kinderen zelf in elkaar geknutselde cadeautjes en lezen ze liefdevolle gedichten voor. Ben je al wat ouder? Dan vier je Moederdag doorgaans door samen iets leuks te doen en een cadeautje te geven. Je moeder uit eten nemen is ontzettend leuk en ook geheel in de geest van de traditie: op die manier hoeft ze zelf niet te koken en af te wassen en kan ze helemaal genieten van haar tijd met jou. Reserveer overigens wel op tijd: Moederdag is één van de drukste dagen van het jaar voor restaurants.

Waarom zijn bloemen het populairste moederdagcadeau?

Bloemen zijn onlosmakelijk verbonden met Moederdag. Zoals we al aangaven was het de sierteeltsector die Moederdag in Nederland op de kaart heeft gezet. Daarom zijn bloemen voor Moederdag nu net zoiets als paaseieren bij Pasen: het hoort bij elkaar. En daarbij is er natuurlijk geen enkele moeder die niet blij wordt van een veilingvers boeket vol heerlijke geuren en prachtige kleuren. Mooie roze rozen en voorjaarsbloeiers als hyacinten en ranonkels staan bovendien prachtig symbool voor tedere liefde en vruchtbaarheid: een mooier cadeau kan jij je moeder niet geven.

Kan ik bloemen laten bezorgen op Moederdag?

Via onze website kan dat zeker! Op zon- en feestdagen is er normaal gezien geen bezorging mogelijk, maar voor een dag zo bijzonder als Moederdag maken we heel graag een uitzondering. Speciaal voor Moederdag hebben wij ook de meest bijzondere boeketten samengesteld, ook met leuke extra verwennerijen als chocolade en wijn. Als je wilt kan je nu alvast een boeketbezorging inplannen voor 12 mei!

Waarom is Moederdag met een hoofdletter en moederdagcadeau niet?

Simpel: omdat je officiële feestdagen altijd met een hoofdletter schrijft, en samenstellingen van feestdagen met een kleine letter. Niet vergeten als je straks ook een gedicht gaat schrijven voor je moeder!

Wordt Moederdag over heel de wereld gevierd?

Moederdag wordt niet alleen in Nederland gevierd, maar in vrijwel alle landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en natuurlijk Australië. Het is dan ook na Kerst en Pasen de meest gevierde feestdag ter wereld! Op de meeste plaatsen wordt Moederdag net als bij ons op de tweede zondag van mei  gevierd, maar dit is niet overal het geval. In België is Moederdag bijvoorbeeld ook op de tweede zondag van mei, maar niet in Antwerpen: daar is het op de tweede zondag van augustus, net als in Costa Rica. Noorwegen viert Moederdag al in februari en komt je moeder uit Luxemburg? Dan vier je haar dag op de tweede zondag van juni!

Nog meer leuke weetjes over moeders en Moederdag

  • Na bloemen zijn chocolade en sieraden de meest populaire cadeautjes voor Moederdag.
  • Anna Marie Jarvis, de ‘uitvinder’ van Moederdag, kreeg zelf nooit kinderen.
  • Het vaakst moeder ooit werd de Russische Valentina Vassiljev: zij kreeg maar liefst 69 kinderen.
  • Net als ons woord ‘moeder’ begint het woord in vrijwel alle andere talen met een ‘m’.
  • Op Moederdag wordt het vaakst gebeld van alle dagen in het jaar.
  • Iedere seconde komen er wereldwijd vier nieuwe moeders bij.
  • Zonen geven gemiddeld meer uit aan moederdagcadeaus dan dochters.

Hoe verwen jij je moeder dit jaar? Met een veilingvers boeket, lekkere chocolade of een diner in haar favoriete restaurant? Doe het anders gewoon allemaal! Bestel hier de mooiste Moederdag bloemen met chocolade, laat bezorgen op Moederdag en neem haar daarna mee uit eten. Op die manier bezorg je haar een dag om nooit te vergeten!